dinsdag 25 maart 2014

Van noord naar zuid

Suuuuper snel een update over Hanoi. na de ellendige busreis was ik dus aangekomen in Hanoi. een grote stad in Vietnam. deze stad is erg leuk omdat het hier zo super raar is allemaal. Elke straat is gespecialiseerd in 1 product. zo heb je een straat die alleen schoenen (elke winkel heeft het zelfde assortiment) verkoopt of alleen vlees enzovoort. 
grappige was dat het in deze stad altijd koud is en regent maar ze wel een straat had die alleen ventilatoren verkocht. (rare stad, dat zei ik) 



Genoeg over Hanoi nu gaat het echte werk beginnen. Normaal gesproken begin ik een blog altijd met geklaag over de busreis die weer veelste lang duurde. Sinds mijn laatste busreis was ik zo klaar met bussen en vooral de chauffeurs dat ik dit niet meer wou. Dus ik heb besloten om Vietnam te doen met de motor, van noord naar zuid Vietnam zou in 3 weken moeten lukken. goed nieuws voor de lezers, geen gezeur over de busritjes meer!

stap 1. koop een motor. 
Dit heb ik gedaan voor 120 euro. de jongen van wie ik heg kocht heeft mij uitgelegd hoe schakelen moet op de motor met je voet. verder vertelde hij wat kapot was en hoe de hoofdweg heet die ik meestal moet volgen. 

stap 2. de stad uit komen.
dit klinkt makkelijk echter valt dit behoorlijk vies tegen. Ik heb er in totaal 2 uur over gedaan... ja 2 uur na mijn start was is 10 kilometer buiten de stad. dat viel vies tegen aangezien ik al dacht over de helft van de reis te zijn. 
Wat heb je die 2 uur gedaan?, zou je denken he. ik zal het vertellen:
(ik doe deze reis met een meisje uit Canada. Aghigh, je zegt egi) 
Aghigh en ik reden de garage uit en de eerste vraag was, recht of links?ik gokte op rechts. Toen kwamen we wonder boven wonder bij de hoofdweg uit. ooo shit mijn spiegels staan niet goed, even goed zetten. Krak, kapot. "Heeeelloowwww??" "Can you help me???" en een paar vietnamezen kijken ons aan als of ze water zien branden.na veel je wuif komen ze dan eindelijk helpen, half uur verder spiegel nog steeds kapot maar we gaan verder.
shit, geen benzine.. tanken. dat brengt ons tussen door al bij de volgende stap.

stap 3. tanken
Onze backpack zit achter op de motor bevestigt op een rekje. dit rekje is vast gemaakt met elastieken. dit rekje moet altijd van het zadel af om  te kunnen tanken. 
1. touwen rond je backpack uit de knoop halen.
2. backpack op de (droge en niet al te vieze) grond zetten
3. alle 3 de elatieken uit de knoophalen im het rekje van het zadel te halen (dit duurt ongeveer 15 min).
4. tanken
5. rekje terug en vast maken met elastiek  (15 min)
6. backpack bevestigen
7. discussie aangaan omdat je te veel moet betalen. (zelf een bedrag bepalen en weg rijden)

vervolg stap 2, de stad uit.
na het tanken de drukke weg weer op en alleen maar recht door blijven rijden (dat zei de jongen). nu maar hopen dat we de goede kant rechtdoor rijden. 
opeens waren we de enigste motoren op de weg en verder waren er alleen vrachtwagens en bussen.... ook iedereen toeterde extra veel naar ons en keek extra boos. 
(extra boos, Vietnamezen zijn niet zo vriendelijk maar wel vaak boos)
(extra toeteren, in het verkeer hier zijn geen regels. makkelijk voor mij aangezien ik geen rijbewijs heb en dus de regels ook niet ken. Wél doet iedereen aan toeteren, de heletijd. waarom geen idee want niemand luisterd er naar. alleen wanneer het echt suuuuper veel is, doe je echt wat fout of staat je licht aan)
In dit geval deden wij echt wat fout, deze weg was niet voor 2 wielers bedoeld! oke dan ga je er af !! dat was wat de mensen ons toe schreeuwde en gebaarde, GA WEG! maar hoe dan??? ikkanmijn motor niet optillen over het hek de berm in...? 
iedereen was maar boos en boos en boooos! maar wij konden niks. 
om het verhaal af te maken hield de politie ons ook nog eens aan. tuuuurlijk! (ik zag het al voorme, locked up abroad!! levenslang)
(Vietnamezen spreken geen een woord engels, de politie ook niet)
Na een hele tekening, zielig kijken, en zeggen dat we uit costa rica waren en dus ook geen smeergeld konden betalen werd de politie gek van ons en gaf hij het op. we mochten gaan. FREE!
eindelijk konden we de snel weg af en kwamen we aan bij een auto monteur aan (aangezien het standaard van de andere motor steeds de grond raakte en ook haar spiegel kapot was gegaan).
Ondertussen waren we ook weer uitgehongerd dus lieten we de man alles maken en gingen wij bij zijn vrouw eten kopen. deze lieven vrouw heeft de beste instant noodles voor ons gemaakt!! alsof een engels op mij tong pieste, zo heerlijk. 
toen we vroegen hoe ver we waren en wij verwachten al op de helft, vertelde ze ons dat ze 10 km van hanoi woonden. What the fuck.. 2 uur verder = 10 km verder.. 


stap 4. de weg volgen
dit is misschien wel het makkelijkste van de hele reis. ze hebben in Vietnam 1 echte hoofdweg en doordat Vietnam heel laaaang is en niet breed ligt alles op de zelfde weg. verdwaald raken kan niet echt. 
wel zitten de wegen vol verrassingen zoals gaten en hobbels. om je heen zie je de raarste dingen; zo vervoeren ze grote varkens op de scooter of manden met 20 kippen.. lopen er koeien over straat en word je van alle kanten in gehaald. ook is spookrijden vrij normaal. De wegen zijn soms van asfalt maar meestal van zand en stenen. door het zand en de auto's zijn er veel zand wolken daardoor je na je tripje altijd denkt "zooo ik ben bruin geworden! ik lijk wel zwart!!" maar als je dan goed kinkt zie je dat het alleen maar zand en viezigheid is... jammer, morgen misschien beter. 

stap 5. in het donker rijden.
Dat is in een woord ONVERSTANDIG! (en koud)
ze hebben geen straat verlichting. de vrachtwagens zien je niet enrijden je zo omver. de vrachtwagens van de andere kant/tegenliggers verblinden je. en dit met gaten en hobbels maakt het extra spannend. het leek wel de eind baas van mario !!

stap 6. aankomen bij een random hostel. 
Eenmaal een hostel gevonden voel je dat er hoop is!! het einde is er. 
heeeellooooowwww?!? do you have wifi and a hot shower??

(uit eindelijk was de wifi kut, de douche koud en de matras hard maar dat maakte niks uit ik heb heerlijk geslapen en ik voelde me een held!!!)

BONUS TIP: 
Noodles soepie als ontbijt, lunch en avond eten. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten